Rezistans, elektrikten aldığı enerjiyi ısı enerjisine dönüştürür ve yüksek direnç özelliğine sahiptir. Rezistans teli özellikleri kullanım alanı ve şekillerine göre farklıdır. Tel farklı metal alaşımlardan meydana gelir. Elektrik akımlarına karşı yüksek oranda direnç gösterir. Yuvarlak ve yassı şekilleri bulunur. Rezistans tellerinin hammaddesi alüminyum, nikel ve demirdir.
Rezistans Telleri Nerede Kullanılır
Rezistans telleri iki grup altında toplanır. Yuvarlak özelliği bulunan rezistans telleri daha çok endüstriyel uygulamalarda tercihe edilir. Sanayi fırınları ya da yüksek ısıya ihtiyaç duyan endüstriyel alanlarda yuvarlak rezistans telleri kullanılır. Yassı rezistans teli ise kesme ve yapıştırma makinelerinde kullanılır.
Rezistanslarda bulunan rezistans telleri elektrik akımlarına karşı yüksek direnç gösteren malzemelerden yapılır. Isıtıcı cihazlardaki ısıyı teller artırır. Tel hammaddesinin özelliğine göre performansı da değişkenlik gösterir. Isınma teknolojisinde kullanılan rezistanslar küçük ev aletleri başta olmak üzere çok farklı endüstriyel alanda kullanılır. Kullanım alanına göre tellerin özellikleri de farklıdır.
Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren rezistans içinde bulunan tellerin dirençleri yüksektir. Yüksek ısıdan etkilenmez. Tellerin kullanım alanlarının yanı sıra hammaddelerinin özelliği de tellerin performansını belirleyici unsurdur. Isıtıcılarda kullanılan ve ısı miktarını dengeleyen teller ile cihazdaki ısı da kontrol altında tutulur. Elektrik akımına karşı yüksek oranda direnç gösteren rezistans telleri farklı alaşımlardan üretilir. Rezistans telleri çoğunlukla nikel- krom tel olarak bilinir.